Jyväskylän nähtävyydet – 12 vinkkiä vierailukohteisiin

Jyväskylä tarjoaa kulttuurinnälkäisille kansainvälisesti kiinnostavaa Alvar Aallon arkkitehtuuria, taidetta ja teatteria. Olemme koonneet Jyväskylän nähtävyydet ja vierailukohteet, jotka ovat saavutettavissa helposti kävellen tai autoillen kun majoitut Jyväsjärven rannalla kauniissa maisemissa. Varmista kohteiden aukioloajat yrityksien omilta verkkosivuilta. Tervetuloa Alvar Aallon pääkaupunkiin!

Lähelle kävellen:

Heittäydy Alvar Aallon arkkitehtuurin maailmaan

Reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä Hotelli Albasta sijaitsee Alvar Aalto -museo. Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Galleriassa vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta (Lähde: Alvar Aalto -museo). Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä. Katso aukioloajat. 

Keski-Suomen museo – tutkimusmatka keskisuomalaisuuteen

Peruskorjattu Keski-Suomen museo vietti avajaispäivää helmikuussa 2020. Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttelyn lisäksi museossa on tarjolla mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä mm. Jyväskyläläisen bändin, Miljoonasateen musiikkiurasta kertova näyttely. Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä. Lisätiedot ja aukioloajat.

Teeleidi – Rakkaudesta teehen ❤️

Tämä Jyväskylän piilotettu helmi sijaitsee Alvar Aalto -museon läheisyydessä kauniissa jugend-henkisessä talossa. Istahda rauhoittumaan ja nauttimaan tunnelmasta & hyvästä teestä muita tarjottavia unohtamatta. Teeleidi, Kramsunkatu 1, 40600 Jyväskylä. Katso aukioloajat.

Kierrä Jyväskylän keskustaa kävellen

Jos haluat tutustua itsenäisesti Jyväskylän keskustan arkkitehtuurisesti merkittäviin rakennuksiin eri aikakausilta, näppäränä apuna toimii arkkitehtuurikartta. Kartassa on esiteltynä Alvar Aallon töiden lisäksi mm. Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia.

Aisti Toivolan Vanhassa Pihassa 1800-luvun käsityöläispihan tunnelmaa

Jyväskylän keskustan lähettyvillä sijaitsee tunnelmallinen ja ainutlaatuinen Toivolan Vanha Piha käsityöputiikkeineen ja -pajoineen. Pihapiirissä sijaitsee myös Käsityöläismuseo. Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2, 40100 Jyväskylä. Katso aukioloajat.

Jyväskylän kaupunginteatteri

Hengähdä hetki hotellilla, valmistaudu iltaan ja suuntaa teatteriin. Vierailu teatteritalolla on elämys arkkitehtuurin ystäville – se on Alvar Aallon suunnittelema ja on osa Aallon hallintokorttelisuunnitelmaa. Kävele teatterille Hannikaisenkadun kautta ja näet samalla hallintokorttelin muut rakennukset: Virastotalon (Rakentajantalo, Hannikaisenkatu 17) ja entisen Poliisitalon (nyk. Tietotalo, Kilpisenkatu 1). Jyväskylän kaupunginteatteri, www-sivutVapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä. 

Jos ilta on jo pitkällä….

Nauti kauden ihania makuja laadukkaista raaka-aineista Jyväskylän kauneimmalla paikalla Jyväsjärven rannalla. Hotelli Alban ravintolan keittiö palvelee klo 22 asti.

Helposti saavutettavissa autoillen:

Harju ja Vesilinnan näkötorni

Harju on hyvä startti autoilevan kulttuurikierrokselle. Jyväskylän keskustassa sijaitseva näkötorni on saavutettavissa myös kävellen: Harjun portaiden kautta näkötornille on 118 askelmaa. Vesilinnan näkötornista avautuu upeat maisemat kattojen ylle. Vesilinnassa (Ihantolantie 5, 40720 Jyväskylä) sijaitsee myös Keski-Suomen luontomuseo, jonne on vapaa pääsy.

Arkkitehtuuria Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalla saarella: Säynätsalon kunnantalo

Alvar Aallon arkkitehtuurin helmi tarjoaa monenlaisia elämyksiä koti- ja ulkomaalaisille matkailijoille: Säynätsalon kunnantalo on suosittu vierailukohde niin arkkitehtuurista kiinnostuneiden kuin arkkitehtuuriopiskelijoiden ja -ryhmien keskuudessa. Punatiilinen kunnantalo on toteutettu alunperin vuonna 1949 järjestetyn kutsukilpailun perusteella ja on yksi Aallon ihailluimpia töitä. Linnamaisen punatiilirakennuksen keskellä on korotettu sisäpiha, josta on käynti kunnan hallinnollisiin tiloihin ja kirjastoon. (Lähde: Alvar Aalto -säätiö). Säynätsalon kunnantalo, Parviaisentie 9, 40900 Säynätsalo. Aukioloajat ja opastetut kierrokset.

Muuratsalon koetalo

Tämä suosittu vierailukohde sijaitsee Muuratsalossa, lähellä Säynätsalon kunnantaloa, n. 15 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylässä. Päijänteen rannalla, puiden suojassa oleva ateljee ja kesätalo on Elissa ja Alvar Aallon itselleen suunnittelema.  Täällä Aallolla oli vapaus kokeilla eri materiaaleja, muotoja, tekniikoita ja mittasuhteita. Huom! Koetalolle pääsee ainoastaan oppaan kanssa, joten katso ohjeistus ja aikataulu etukäteen täältä. (Lähde: Alvar Aalto -säätiö).

Vähemmän tunnettua Alvar Aallon arkkitehtuuria: Muuramen kirkko

Noin 15 kilometrin päässä Jyväskylästä kohoaa Muuramen harju, jonka päällä sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema kirkko. Se on saanut vaikutteita Aallon ensimmäiseltä Italian matkalta vuodelta 1924. Muuramen kirkko on siirtymävaiheen työ Aallon tuotannossa. Tämä työ oli välivaihe kehityksessä, jonka kautta Aalto siirtyi klassisismista funktionalismiin. Kirkko sai 2016 peruskorjauksessa mm. alkuperäisen värinsä. (Lähde: Alvar Aalto -säätiö ja Muuramen seurakunta). Muuramen kirkko, Sanantie 7, 40950 Muurame.

Happihyppelylle Hyppäänvuorelle

Jos haluat kulttuurintäyteisen vierailun yhteydessä nauttia upeista maisemista, antaa Keski-Suomen Koliksi kutsuttu Hyyppäänvuori siihen erinomaisen tilaisuuden. Reitti sisältää vaativia nousuja (ei sovi liikuntarajoitteisille), mutta reippailun päätteeksi Hyyppäänvuoren päällä odottaa rauhoittava metsämaisema järvineen. Lisätiedot ja opastus lähtöpaikalle.

**

Varaa majoitus Jyväskylässä parhailla hinnoilla ja varausehdoilla suoraan meiltä!

**
Valokuvat: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola & Keijo Penttinen.

Asiakkaiden palautetta

/5

Meet me At Hotel Alba!