Jyväskylän nähtävyydet – 10 vinkkiä vierailukohteisiin

Jyväskylä tarjoaa kulttuurinnälkäisille kansainvälisesti kiinnostavaa Alvar Aallon arkkitehtuuria, taidetta ja teatteria. Olemme koonneet Jyväskylän nähtävyydet ja vierailukohteet, jotka ovat saavutettavissa helposti kävellen tai autoillen kun majoitut Jyväsjärven rannalla kauniissa maisemissa. Varmista kohteiden aukioloajat yrityksien omilta verkkosivuilta. Tervetuloa Alvar Aallon pääkaupunkiin!

Huom! Kohteiden aukioloajoissa mahdollisia muutoksia koronarajoitusten vuoksi, tarkista aukioloajat kohteiden sivuilta.

Lähelle kävellen:

Keski-Suomen museo – tutkimusmatka keskisuomalaisuuteen

Peruskorjattu Keski-Suomen museo vietti avajaispäivää helmikuussa 2020. Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttelyn lisäksi museossa on tarjolla mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä. Lisätiedot ja aukioloajat.

Teeleidi – Rakkaudesta teehen ❤️

Tämä Jyväskylän piilotettu helmi sijaitsee Alvar Aalto -museon läheisyydessä kauniissa jugend-henkisessä talossa. Istahda rauhoittumaan ja nauttimaan tunnelmasta & hyvästä teestä muita tarjottavia unohtamatta. Teeleidi, Kramsunkatu 1, 40600 Jyväskylä. Katso aukioloajat.

Keskustassa sijaitsevan Rebel Second Hand -liikkeen yhteydessä palveleva Rebel Teeleidi yhdistää ainutlaatuisesti muodin ja teenautinnon. Liike sijaitseen Kauppakeskus Sokoksen 2. kerroksessa , osoitteessa Kauppakatu 24. Keskustan liikkeen valikoimista löydät Teeleidin laadukkan valikoiman lisäksi myös mm. Hannan kakkujen suussasulavia leivonnaisia.

Kierrä Jyväskylän nähtävyydet keskustaa kävellen

Jos haluat tutustua itsenäisesti Jyväskylän keskustan arkkitehtuurisesti merkittäviin rakennuksiin eri aikakausilta, näppäränä apuna toimii arkkitehtuurikartta. Kartassa on esiteltynä Alvar Aallon töiden lisäksi mm. Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia. 

Aisti Toivolan Vanhassa Pihassa 1800-luvun käsityöläispihan tunnelmaa

Jyväskylän keskustan lähettyvillä sijaitsee tunnelmallinen ja ainutlaatuinen Toivolan Vanha Piha käsityöputiikkeineen ja -pajoineen. Pihapiirissä sijaitsee myös Käsityöläismuseo. Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2, 40100 Jyväskylä. Katso aukioloajat.

Alvar Aallon arkkitehtuuria samoilla kulmilla

Kauniit rakennukset ovat elämys arkkitehtuurin ystäville – Alvar Aallon suunnittelema hallintokortteli pitää sisällään historiallisesti merkittäviä rakennuksia aivan keskustassa. Teatteritalo on Aallon suunnittelun tulosta ja merkittävä kokonaisuus vangitsee katseen jo heti ulkoa. Kävele teatterille Hannikaisenkadun kautta ja näet samalla hallintokorttelin muut rakennukset: Virastotalon (Rakentajantalo, Hannikaisenkatu 17) ja entisen Poliisitalon (nyk. Tietotalo, Kilpisenkatu 1). Jyväskylän kaupunginteatteriVapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä. 

Alvar Aalto-museon ollessa suljettuna peruskorjauksen ajan, pääset tutustumaan suunnittelijan töihin tarkemmin Jyväskylässä Säynätsalon kunnantalolla. 

Jos ilta on jo pitkällä….

Nauti kauden ihania makuja laadukkaista raaka-aineista Jyväskylän kauneimmalla paikalla Jyväsjärven rannalla. Hotelli Alban ravintolan keittiö palvelee klo 22 asti.

 

Helposti saavutettavissa autoillen:

Harju ja Vesilinnan näkötorni

Harju on hyvä startti autoilevan kulttuurikierrokselle. Jyväskylän keskustassa sijaitseva näkötorni on saavutettavissa myös kävellen: Harjun portaiden kautta näkötornille on 118 askelmaa. Vesilinnan näkötornista avautuu upeat maisemat kattojen ylle. Vesilinnassa(Ihantolantie 5, 40720 Jyväskylä) sijaitsee myös Keski-Suomen luontomuseo, jonne on vapaa pääsy.

Arkkitehtuuria Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalla saarella: Säynätsalon kunnantalo

Alvar Aallon arkkitehtuurin helmi tarjoaa monenlaisia elämyksiä koti- ja ulkomaalaisille matkailijoille: Säynätsalon kunnantalo on suosittu vierailukohde niin arkkitehtuurista kiinnostuneiden kuin arkkitehtuuriopiskelijoiden ja -ryhmien keskuudessa. Punatiilinen kunnantalo on toteutettu alunperin vuonna 1949 järjestetyn kutsukilpailun perusteella ja on yksi Aallon ihailluimpia töitä. Linnamaisen punatiilirakennuksen keskellä on korotettu sisäpiha, josta on käynti kunnan hallinnollisiin tiloihin ja kirjastoon. (Lähde: Alvar Aalto -säätiö). Kunnantalolta löydät myös Alvar Aalto-museon ja sen kätkemät salaisuudet. Säynätsalon kunnantalo, Parviaisentie 9, 40900 Säynätsalo. Aukioloajat ja opastetut kierrokset.

Vähemmän tunnettua Alvar Aallon arkkitehtuuria: Muuramen kirkko

Noin 15 kilometrin päässä Jyväskylästä kohoaa Muuramen harju, jonka päällä sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema kirkko. Se on saanut vaikutteita Aallon ensimmäiseltä Italian matkalta vuodelta 1924. Muuramen kirkko on siirtymävaiheen työ Aallon tuotannossa. Tämä työ oli välivaihe kehityksessä, jonka kautta Aalto siirtyi klassisismista funktionalismiin. Kirkko sai 2016 peruskorjauksessa mm. alkuperäisen värinsä. (Lähde: Alvar Aalto -säätiö ja Muuramen seurakunta). Muuramen kirkko, Sanantie 7, 40950 Muurame.

Happihyppelylle Hyyppäänvuorelle

Jos haluat kulttuurintäyteisen vierailun yhteydessä nauttia upeista maisemista, antaa Keski-Suomen Koliksi kutsuttu Hyyppäänvuori siihen erinomaisen tilaisuuden. Reitti sisältää vaativia nousuja (ei sovi liikuntarajoitteisille), mutta reippailun päätteeksi Hyyppäänvuoren päällä odottaa rauhoittava metsämaisema järvineen. Lisätiedot ja opastus lähtöpaikalle.

**

Näe ja koe mielenkiintoiset Jyväskylän nähtävyydet ja yövy upeissa järvimaisemissa. Varaa majoitus Jyväskylässä parhailla hinnoilla ja varausehdoilla suoraan meiltä!

 

Asiakkaiden palautetta

/5

Meet me At Hotel Alba!